Гудрони, розташовані на території Львівщини, можуть спровокувати міжнародний скандал

Фото: dt.ua

Екологічна проблема угорських гудронних залишків на Роздільському колишньому сірчаному кар'єрі Миколаївського району вимагає негайного вирішення, адже якщо вона справді пов'язана з Дністром, то це питання, що набуває транскордонного характеру і зачіпає інтереси інших держав.

Про це у коментарі «Погляду» розповів голова ГО «Бюро екологічних розслідувань» Дмитро Скрильніков.

«Спершу ця проблема полягала в тому, що Україна не була здатною захистити свої інтереси перед іншими державами. З точки зору екологічного забруднення, тепер нависла загроза, що місцева проблема стане проблемою транскордонною. 

За словами екологічного експерта, гудрони були завезені в область не тільки на територію Миколаївського району, але найбільша кількість розташована власне там. 

«Ті гудрони лежать там неприкритими вже майже 12 років. І незважаючи на рекомендації спеціально уповноваженого з прав людини, який приїжджав на Львівщину і рекомендував ще п'ять років тому ті відходи вивезти подалі, не робиться абсолютно нічого. На жаль, кожного року через опади чи танення снігу залишки гудронів попадають до води», - каже Дмитро Скрильніков. 

Співрозмовник також зауважив, що чув про пропозиції вивезти залишки за кошти міжнародних організацій. «Україна мала б вимагати в Угорщини повернення цих гудронів. Наразі Україна нічого не робить, щоб повернути їх в Угорщину, і абсолютно нічого, щоб забезпечити їхнє безпечне зберігання», - наголошує експерт.

За його словами, 17 тисяч тонн на кар'єрі мішали з піском, глиною, але насправді залишки лежать так само, як їх привезла свого часу компанія «Спецсервіс».

Попри все питання з угорськими гудрони контролювалось по-різному за ці 10 років, в залежності від влади, яка була в той чи інший час: дехто просто замовчував – каже експерт. «Можна було якось обгородити ті залишки, а там стояв бордюр, і через ту дорогу постійно їздили сміттєвози на сміттєзвалище, берег сповзав і, відповідно, «отрута» стікає. Взагалі у спеку гудрони, як смола, стають рідиною, яка проникає і розчиняється краще, у холод залишки застигають і нагадують просто шмат смоли», - розтлумачив Дмитро Скрильніков.

Як підкреслив співрозмовник, у гудронах, за аналізами лабораторій, знайдено «букет» токсичних сполук. «Відбувається забруднення водних ресурсів, відтак і транскордонної ріки, і Україна відповідає перед країнами, які знаходяться в басейні річки Дністер», - зазначив голова «Бюро екологічних розслідувань».

Врешті-решт, ця екологічна проблема, за словами експерта, призведе до подальшого забруднення та деградації цієї території. «Проблема не вирішується, відтягується. І, відповідно, забруднення збільшується. Залишки мігрують водою, їх переносить все на більшу відстань і вони отруюють рибу та організми у водних об'єктах, що б'є по здоров'ю людей. І чимдалі – тим гірше», - відмітив Дмитро Скрильніков. 

Зазначимо, на території колишнього сірчаного кар'єру Роздільського ДГХП «Сірка» гудронні залишки без відповідного накриття стікають в озеро Глибоке (складова частина рекреаційної зони басейну річки Дністер).

Відтак, Департамент екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації скерував відповідні звернення для реагування голові Роздільської селищної ради, голові Миколаївської РДА, начальнику Миколаївського міжрайонного управління Держсанепідслужби та начальнику Державної екології інспекції у Львівській області. 

У 1-му півріччі ц. р. через відсутність фінансування на території ДГХП «Сірка» не проведено жодного природоохоронного заходу. Згідно з інформацією ГУ Державної казначейської служби у Львівській області, план фінансування та виконання заходів проекту на 2013 рік передбачений з 2 серпня. 

http://www.pohlyad.com/news/n/22164

Немає коментарів: