Угорські гудрони забруднюють водойми Львівщини

30 жовтня 2013 18:37

З ініціативи Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації 29 жовтня 2013 року відбулася нарада щодо вирішення багаторічної гудронної проблеми, що склалася на території Роздільського державного гірничо-хімічного підприємства «Сірка». Про це повідомляє прес-служба Львівської ОДА.

Нараду провів заступник голови облдержадміністрації Сергій Василенко за участю директора Департаменту Мирослава Хом'яка, начальника відділу захисту прав громадян та інтересів держави в екологічній сфері прокуратури Львівської області Василя Гайворона, голови Миколаївської райдержадміністрації Романа Дякунчака, міського голови м. Новий Розділ Володимира Туза та в.о. директора Роздільського ДГХП «Сірка» Ігоря Коструби та інших.

Слід зазначити, що Роздільське ДГХП «Сірка» належить до суб'єктів господарювання, яке входить до «Переліку 100 об'єктів, які є найбільшими забруднювачами довкілля в Україні». Учасниками наради обговорено проблемні питання, що склалися внаслідок розміщення на території Роздільського ДГХП «Сірка» модифікатора типу «МГ», виготовленого з нейтралізованих гудронних залишків та котлових залишків ангідриду малеїнової кислоти.

Ці небезпечні відходи протягом 2001-2002 років завезені з Угорщини ДП «Спецсервіс» МВС України на промислову площадку вищезгаданого підприємства в обсязі 17,195 тис. тонн.

Наголошувалося, що умови зберігання цих небезпечних відходів не відповідають нормам екологічної безпеки, наявний негативний вплив їх небезпечних складників на земельні та водні природні ресурси в місцях їх зберігання.

Зокрема, під час інтенсивних опадів із майданчика зі складування імпортованих з Угорщини гудронів неочищені стічні води стікають в озеро Глибоке, яке є складовою частиною рекреаційної зони басейну річки Дністер. Така ситуація викликає стурбованість у мешканців м. Новий Розділ.

 Водночас, як йшлося на нараді, досі не вирішеними залишаються питання наявності фосфогіпсів та сірчаної руди, що знаходяться у відкритому відвалі та хвостів флотації, а також розміщення несанкціонованого сміттєзвалища в зоні діяльності Роздільського ДГХП «Сірка».

Заступник голови облдержадміністрації Сергій Васеленко з метою вирішення однієї з найголовніших проблем Львівщини дав протокольне доручення і зазначив, що дані проблемні питання перебувають на його особистому контролі.

 Фото Михайла Дашковича

http://portal.lviv.ua/news/2013/10/30/183718.html

 

Немає коментарів: